A budget tele – Canon EF 70-200 f/4L USM


Lassan már egy éve használok egy Canon EF 70-200 f/4L USM típusú objektívet és gondoltam megosztom veletek a tapasztalatomat róla. Nem szeretnék nagyon kitérni az olyan dolgokra, mint a lencsetagok száma stb., inkább a kézzel foghatóbb részét mutatnám meg, és azt, hogy kinek éri meg beruházni egy ilyen objektívre.


A lencsét egy Canon EOS 6D Mark II full frame érzékelős fényképezőgéppel használom, egy polár szűrővel kiegészítve. Az utóbbi egy évben szinte a leghasználtabb objektívemmé vált. Fotóztam vele minden félét tájat, rendezvényt, autó versenyt, portrét, épületet vagy épp az utcán zajló eseményeket, pillanatokat.


Nézzük meg, mit veszünk észre, ha először vesszük a kezünkbe az objektívet. A súlyát elsőre érezzük, hogy teleobjektívhez képest elég könnyű, nyilván mivel a rekeszünk csak f4. Másodszor: tapintásra szép fém az egész. Harmadszor: a zoom gyűrű, amin 4 gyújtótávolságnak látható a jelzése ez 70, 100, 135 és 200. A negyedik észrevétel a fókuszgyűrű, ami együtt jár egy fókusztávolság skálával. Az utolsó érvem a két kapcsoló: az egyik a minimum fókusztávolságot állítja, a másik pedig az auto és manuális fókusz között vált.

Pár alap adat:

-Legkisebb tárgytávolság: 120 cm

-Szűrőméret: 67 mm

-Átmérő: 76 mm

-Hosszúság: 172 mm

-Tömeg: 705 g

-Legnagyobb blende: f/4

-Legszűkebb blende: f/32


Mindegyik témánál a lencse szép és jó eredményt hozott számomra, de csak azért, mert nem féltem az ISO-t néha-néha feljebb venni, ugyanis full frame fényképezőnél 1600-ig bőven mehetek, nem fog zajosodni és, hogy miért volt erre szükség, mivel ez egy nagyobb gyújtótávolsággal rendelkező objektív, és nincsen benne stabilizátor, ezért muszáj a záridőt minimum 1/250 vagy 1/320-on tartanunk, attól függ, kinek mennyire remegős a keze, vagy éppen mennyire gyorsan történnek a dolgok, amit lencsevégre szeretnénk kapni. Az utóbbi mondatból így könnyedén következtethetünk arra, hogy sötétben, mondjuk este nem igazán felel meg a lencse.


Természetesen vannak kivételek, amikor este vagy bármikor panning shotot szeretnénk készíteni, akkor beállíthatjuk a záridőt 1/10-1/125 közöttire, megint csak attól függ, kinek mennyire remegős a keze, és ki mennyire akarja elmosni a kép hátterét, ezeken a példaként bemutatott képeken keresztül láthatjátok az eredményeket különböző beállításokkal.


Összeségében azoknak tudnám ajánlani a 70-200 f/4-et, akik nem akarnak többet költeni az f/2.8-ra, és akiknek nem hátrány a kisebb fényerő, nem szeretnének sötétben esetleg este fotózni vele. Mutatok még pár képet, amit az objektívvel készítettem.


Ha bármi kérdésed vagy van valami észrevételed, bátran írd le kommentbe!

Szólj hozzá!